Muisques

Infotaula grup humàMuisca

Representació en or de l'antiga tradició del Zipa que, cobert en or, fa ofrenes a la deessa de la Llacuna de Guatavita. En aquesta tradició s'hi troba l'origen d'El Dorado
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
LlenguaMuisca, espanyol de Colòmbia
ReligióReligió muisca, Catolicisme
Grups relacionatsArhuacs, Barís, Chimilas, Koguis, Tairona, Timoto-Cuica, U'wa, Wiwa, Yukpa
Geografia
Originari deCundinamarca (Colòmbia), Bogotà (Colòmbia) i Boyacá (Colòmbia) Modifica el valor a Wikidata
EstatColòmbia i Muisca Confederation (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Regions amb poblacions significatives
Altiplà cundiboyacense, Colòmbia Colòmbia

Els muisques (paraula muisca per gent) són un poble indígena de Colòmbia que va habitar l'Altiplà Cundiboyacense, des del segle vi aC fins a la conquesta espanyola el segle xvi, milers dels descendents directes dels quals encara viuen en localitats del districte de Bogotà com a Suba i Bosa, i en municipis veïns com Cota, Chía i Sesquilé. Els descendents mestissos d'aquest poble conformen gran part de la població colombiana actual que habita la serralada oriental.

El muisca (muyskkubun) formava part de la familia lingüística txibtxa.[1][2] Conreaven blat de moro, patata, quinoa i cotó, entre altres. Excel·lents orfebres, practicaven el canvi de mantes, sal, terrissa coca i maragdes amb els cacicats de les riberes del riu Magdalena (anapoimes, tocaimes, col·limes, panches).

  1. Constenla Umaña, Adolfo. Sobre el estudio diacrónico de las lenguas chibchenses y su contribución al conocimiento del pasado de sus hablantes. Bogotà: Butlletí del Museu de l'Or, 1995. 
  2. Nom catalanitzat segons la Gran Enciclopèdia Catalana. Vegeu aquí.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search